Thursday, November 5, 2009

my car was breakdown!!!

hishhkkk... dah la tengah bulan... tak pasal2 masalah ini berlaku kat aku..

betullah malang tak berbau...

pagi td, ms aku nak hantar wife aku gi keje, sekali masa dah masuk area kompleks kerajaan persekutuan putrajaya, kereta aku tetibaaa jerrr tersenggut... semput ker hapa???

jerking tak hengat nyerr... tersenggut-senggut..

milage aku dah nak almost 123,000 KM dahh....aku terus terlintas masalah coil dan cable plug.... terus aku park tepi jalan dan check!!! sekali betullaaaa...... dah macam naek motorbot kat tasik putrajaya dah... punyerlah "bobb..bobb..bobb" bunyi dier..

aku terus call Proton iCare 1300880888 asked the operator where's the nearest service center nearby Putrajaya...

so, the csr told me the nearest located at Petronas Seksyen 4, Bangi.... terus aku dengan bini aku mengagau-gagau drive slow giler ke service center seksyen 4, bangi...

sampai sana.... full appointment....diorang takut xtersempat nak repair sebab ramai waiting...

sekali lagi aku call Proton iCare, tanya mana lagi yang dekat...

so, diorang inform di Serdang Raya....aku pun sekali lagi patah balik ke Serdang Raya untuk repair... once sampai, technician tue check dan informed kt aku, harga coil+sparkplug cable tue around RM 800++.. apaa???? mahal nak mam!!!! then, diorang kata, diorang takder stock tue...

bengang jerr.. last2 , aku decide dengan wife aku untuk ke Proton Service Center Jalan 222, PJ... bawaklah aku slow2 mcm kura-kura....aku rasa kan, kalau aku race dengan kura-kura tadi, confirm aku cicir 3 tiang nyer!

sampai jalan 227, technician tue pun tengok coil aku dan dia suggest tukar.. (memang leerrr....dah tentu la kena tukar)... dia informed harga benda alah tue, dalam RM 700++...

mak aihh.. terkedu tak tertelan air liur aku... nak tak nak, accept jer lerr.. terpaksaaa you!!!

after decided with my wife...have to agreed it.. have to!! sambil tunggu kena repair (lama nak mam jugak!!!).... aku & wife pun makan lah kat warung kat dalam PESC Jalan 227 tue... bukan main ramah lagi tokey warung tue.. sambil2 minum teh ais, terbau lak bau kari yang tokey tue masak... last2 terus decide nak makan tengahari kat sana...

sedaaappp beebbbbb!!!! macam makan kat umah..dengan kari ayam nyer...ayam goreng nyer... ulam2...sambal belacan....lauk tempoyak dan tempoyak durian.... percaya tak kami makan 2 orang hanya dikenakan caj RM 8.80 :) murahhhh... :)

siap semuanya around pukul 3 lebih tadi.. kena caj almost RM 740!!! mahal!! bengang jerr.. tapi nak wat camner kan?? :(( menangis dalam hati jer.. uwaaaa...

*** apapun, aku nak mintak maaf ler kat all my dear staff yang duty pada hari nie.. i admit we've lack of staff now..sorry for the difficulties...it was not planned to happen.. i knew cust ramai..tak dapat nak assist u all.. :(

penat giler.. nie lah pic yg sempat aku amik....

tersadai kat tepi jalan.....

Proton service center Jalan 227


inilah dia spark plug cable + coil yang mahal nak MAM!!!

repair in progress...after waiting long time..


melayang duwet!!!! hampeh....


apapun...syukur kpd Allah SWT sebab kereta aku dah boleh berjalan macam biasa.. aminn...... tq...

7 comments:

shinnaz said...

bersusah-susah dulu bersenang-senang kemudian..semoga rezeki kite melimpah ruah selepas ini..AMIN~

oneyani said...

yani awal-awal dah tukar..mujur masih dlm warranty..selamat my money..

tp lepas ni xtao la ape lagi nasib ngan savvy tu hehehe

Mohd Haizi bin Mohd Khair said...

syg : my dear wifey!! tq so much!! just stay tune..
yani : tue la yanie... nie dah 2 kali tukar.. sabau jer ler...ishk..ishk..ishk..

Ridzuan said...

mmg pon. aku kne nasib baik dekat ngn umah dulu. ni tgh risau timing belt plak ni. mileage dah 70k

p3 said...

armpph..ignition coil tu bkn ko dah tukar ke haizi??aku rasa tukar benda alah tu bkn dlm rm400++ je ke..awat mahal sangat..sb kete aku pernah jerkin..last year kot rasanya..

Mohd Haizi bin Mohd Khair said...

p3 : yin.. tue laa.. dah nak kena... ko pulak lepas nie.. wakakak.. standby beb untuk ko nyer coil and timing belt tue :)

erin said...

sabo je la en.haizi..putra erin pon baru lepas buat hal..maklum le bile dh abis byar macam2 sakitnya...tp beli barang kat kedai spare part biase jer...nk beli ori den 'sesak'