Monday, August 29, 2016

Cinta Terus Mekar...

Alhamdulillah....

01 June 2016 lepas adalah tahun ke-8 kami mendirikan rumah tangga.. alhamdulillah.

well..adat orang berumah tangga.. ada gelak, ada ketawa.. ada suka ada duka..ada sihat ada sakit.. ada tenang ada berantakan.

walau apapun, aku amat bersyukur kerana perjalanan 8 tahun kami berjalan baik walaupun macam aku cakap...sedangkan lidah lagi tergigit.

orang kata hidup kami sunyi... tapi kami kata hidup kami bahagia... Insya Allah masanya akan tiba...

now tengah treatment IUI...aku harap pengorbanan jiwa, raga, keringat, masa dan wang diberkati dan dirahmati Allah SWT... moga ada hasilnya.

apapun, wife aku mmg tabah.. hope kami sentiasa kuat dan tabah meneruskan kehiduapan kami sebagai suami dan isteri..

moga Allah permudahkan...Insya Allah..



apapun, aku sayang isteri dan keluarga aku... :*

-MHMK-

Monday, August 8, 2016

hi!

assalamualaikum wbt..

hye all... hari nak share apa yg aku rasa pasal keperluan dan kehendak..

well... some of people need is somone's necessity.

kita takkan dapat semua yg kita nak..melainkan.. nahh! memang keturunan bapak kaya or tak pernah susah..

tapi adakah mereka pun dapat semua apa yg mereka nak?

ntah...tapi they have a power to get it..



 
macam aku...of coz banyak benda kita nak..tapi hakikat dan berpijak di bumi nyata, tidak semua benda yg aku nak, aku akan dapat..

sometimes..really struggle to get it.

asasnya... syukur lah apa ada..

apa yg aku ada sekarang nie pun dah alhamdulillah syukur..

moga Allah terus-terusan beri rezeki buat kami berdua..

Sunday, August 7, 2016

Woww! 5 Tahun Bersawang...

Assalamualaikum wbt dan Salam 1Malaysia
 
Woww!!! 5tahun lebih tak bukak blog???
 
 
jangan kata bersawang...malahan dah berkulat2 dah.... ahahah.
 
well...lepas 5tahun? nothing interesting huh?
 
kasih sayang dan cinta aku dan dia makin kuat....
 
still berusaha untuk si junior..Insya Allah.
 
career? mcm tue jugakk...
 
cuma now dah further master...tough jugaaa....huhuhu
 
 alhamdulillah si dia faham....
 
life must go on huh! no turning back!
 
-MHMK-

Tuesday, July 12, 2011

Dugaan....


Assalamualaikum wbt dan Salam 1 Malaysia

bila kita sebut pasal dugaan... sebenarnya banyak rupanya dugaan yang akan diberikan oleh yang Maha Esa, Allah SWT untuk menguji tahap kesabaran....tahap tawakal kita sebagai hambaNya.

sama ada dugaan yg datang menaikkan semangat kita..ataupun dugaan yang datang menjatuhkan moral dan semangat kita sebagai manusia yang lemah dan sentiasa mengharapkan ihsanNya.

apapun, aku sebagai muslim kena PERCAYA satu perkara... setiap yang berlaku ada hikmahnya.. aku redha dengan apa yang berlaku... kadangkala, dugaan yang datang ini merapatkan silaturrahim, mematangkan kita dan menjadikan kita lebih berani dan tidak mengalah terhadap sesuatu perkara.

walaubagaimanapun, aku mengakui...tiada dugaan yang senang dilalui begitu sahaja... seperti air hujan yang turun melalui leliang daun di hutan... ada jatuh menyembah bumi... ada juga yang terus menjadi santapan sang mergastua..

aku?? life must go on... kadangkala, ianya menyedarkan aku.. betapa khilafnya aku di muka bumi Dia...

Ampunkan dosaku... tenangkanlah hatiku...murahkanlah rezeki ku....

-MHMK-

Monday, June 27, 2011

Alhamdulillah....


Hanya ungakapan Alhamdulillah mampu aku ungkapkan sekarang ini.

Tidak perkara yang maha besar selain daripada yang telah ditentukan oleh Allah SWT.

Penantian selama 3tahun 26 hari... hadiah ulang tahun yang paling bermakna buat kami suami isteri.

modah2an, semuanya berjalan dengan baik dan lancar sehinggalah dia keluar nanti.. :)

aku bersyukur dengan kurniaannya... 786 Alhamdulillah syukur...

-MHMK-

Wednesday, June 22, 2011

cobaan dan dogaan...


fhewwww....

2-3 dugaan yang berlaku lately benar2 menyentap semangat aku untuk bekerja....hilang mood dan aku macam patah kaki untuk berjalan...patah sayap untuk aku terbang...

series, aku tak sangka dan tak pernah nak menyangka... aku kena sampai cam nie..~sigh~

kalau orang melaka cakap..."cam celaka"......!!

orang kadang diberi betis nak peha....tak tahu adab... nak ke aku ajar pasal adab.

sebab dalam ofis dan kau fikir aku takkan bersuara kau silap... aku tak kisah siapa kau... even kurang ajar depan aku memang aku bagi...

malangnya..kau pengecut... kalau kau baca statement... aku nak kau tahu kau "loser" dude! damn you!

janganlah ingat kau customer, boleh buat apa suka kau.. aku tak report polis dan tak charge kau apa2pun, ini dah cukup baik....

walaupun ramai mendesak aku untuk buat report polis against kau...atas capacity law of tresspass...... aku fikir jugak pasal air muka kau...family kau..mak bapak kau...aku tarik balik..

walaupun aku sentap giler sebab banyak data dan dokumen hilang dek penangan tangan kau yang penuh hina dan najis mughallazah... fine... aku maafkan..

tapi series.. aku dah tolong kau.. sekali lagi kau buat macam2... kau faham2 lah ya..

p/s : bila lah nak berubah......

-MHMK-

Monday, June 20, 2011

fikir....fikir...


haiyaaa.... hallowww..

fikir-fikir? fikiran? berfikir? apa pekdahnya laa aku nak berfikir..

kenapa perlu berfikir...

sebab selalu berfikir akan meransang otak...ye ker?? korang google sendiri.. hehehe.

errmm... dah almost 6tahun lebih dah aku kerja....bilalahh nak pergi jauh lagi...

ker....aku sebenarnya yang takut amik risiko... of course lah aku takut... aku ada wife...ada family sendiri.... kalau aku bujang dan single...selamba aku redahhh kasi pecahh...

ntahlahhh....kadang2 aku berfikir.. bilah lah aku nak maju.... ~sigh~

mungkin ada hikmahnya...

btw...aku penat dengan apa yg ada... seriess..

aku nak majuuuu.....................................

(-_-') - MHMK-

Monday, June 6, 2011

Fikir Singkat...


assalamualaikum wbt dan hallow....salam 1 Malaysia...

well.... hari ni just nak meluahkan apa yang kita panggil


"fikir singkat"...

dalam ilmu melayu pun banyak menerangkan pasal fikir singkat...

mcm orang nak bergaduh... dia dok pikiaq panas baran dia... rasa macam leh makan tapi at last dia yang tersembam menyembah bumi.. sebab apa?? "fikir singkat"!!!

dalam konteks bekerja pula... elakkan lah berfikir singkat..sebab apa?? kita jugak yang akan rugi... gara2 nak sesuatu...matlamat menghalalkan cara...

kenapa perlu begitu?

sebab kadang2...manusia mahukan sesuatu cepat tanpa berfikir apa kesannya pada kemudian hari...last2...haaaa!!!! menjawabb...

fikir singkat ini juga banyak berlaku dalam kehidupan seharian kita....

cuma kita sahaja yang mampu tahu...

fikir singkat memakan diri ataupun menguntungkan...

tindakan tanpa berfikir ibarat memandu sambil menutup mata...

confirm....terbabasssssssss...............

-MHMK-

Thursday, June 2, 2011

Bersawang dan Lapok

halloww... Salam 1 Malaysia..


ya... ya...ya...

dah bersawang, beghabok dah aku nya blog nie...

maaf sangat2 sebab for almost 6month no update at all...

hilang mood untuk bernukilan....ntah kenapa wehh..

well..

think now should wake up and story and share something i think should be shared..

love blogging.. its the way to express urself...

c ya in the next entry...

-MHMK-

Wednesday, November 10, 2010

Berani Kerana Benar atau Berani Kerana Takut Tak Benar



pening kan baca tajuk kat atas....
perasan tak ada beza di antara berani kerana benar dan juga berani kerana takut tak benar???
nampak macam sama tapi spiritually memang tak sama..haisshh...
perkara pokok yang hakiki... bagaimana seseorang mempertahankan yang benar dengan apa cara sekalipun dan bagaimana seseorang itu mempertahankan yg batil dengan kuasa dan pengaruh yang ada...???
macam malam semalam... aku bebel kt wife aku yg comelz; shinnaz
Apasal la citer indonesia macam nie!!! marah nie!! (tapi hari2 tengok galang dan safa.. :p)
macam drama safa dan marwah... bapak nya si safa dan mak nya si safa beria2 mempertahankan benda yang tak benar dan tipu dengan kuasa yang ada...dengan penggunaan suara dan intonasi yg tinggi dari biasa...
sama juga macam konteks kerja aku... ramai pelanggan yang macam nie... aku cukup respect dengan pelanggan yang masih mampu bercakap baik dan proper bila bercakap walaupun ada masalah dan aduan yang berkaitan yang impactnya adalah...
sesiapa pun bersedia nak membantu atas dasar kita rasa nak bantulah..
berbeza dengan customer yang datang terus maki hamun...baling kertas... cakap bukan2.. menengking dan tak paham bahasa...impactnya adalah... rasa malas nak tolong.. bukan sebab takut.. atau apa... sebab niat nak tolong terbantut dengan herdikan dan cacian orang2 cam nie..
nak action cepat... cakap suara tinggi2 biar satu daerah dengar...tengking2 dan ugut report press laa... org atasan la.. blablabla...
alahaiiii....manusia..... hermmm....
esok pagi kerja...same thing will happen and happen...
sabau jer ler haizi...
-mohdhaizi-